FAQ bakservice - Afhaling werkstukken
Wanneer is mijn werk klaar?
- Ovens worden ingepland wanneer er voldoende materiaal is om deze efficiënt te vullen.
- Bakken op lage temperatuur, zoals de biscuitbak en glazuurbak op 1050°C gebeurt meestal wekelijks. Voor deze temperaturen duurt het doorgaans 2 à 3 weken voor uw werk gebakken is. In piekperiodes zoals rond kerstmis en aan het eind van het schooljaar, kan dit uitzonderlijk oplopen tot 3 à 4 weken.
- Op hoge temperatuur (1200°C of 1250°C) houdt u best rekening met 3 tot 8 weken wachttijd. Dit komt omdat werk voor deze temperaturen met minder regelmaat bij ons wordt aangeboden. Hier kan de piekperiode voor kerstmis een versnellende factor zijn, aangezien er dan meestal meer serviesgoed wordt aangeboden.
- Over het algemeen spelen het formaat en de hoeveelheid werk afgeleverd in een enkele lading ook een rol in hoe snel uw werk gebakken raakt:
- Kleinere werkjes kunnen vaak nog als aanvulling dienen in een oven die al grotendeels gevuld staat. Voor grotere werkstukken is het vaker het geval dat we ze pas in een volgende oven kunnen inplannen, die in functie van dat werk geladen wordt.
- Normaal wordt een lading in zijn geheel afgewerkt in éénzelfde bakbeurt, zodat de werken ook samen gereed zijn. Als je hoeveelheid werk, als aanvulling van een bestaande lading in de oven, niet in zijn geheel geplaatst kan worden, zullen alle werkjes in een latere oven geplaatst worden. In het uitzonderlijke geval dat een hele lading op zichzelf niet in één keer in de oven past, zijn we natuurlijk genoodzaakt om de lading te spreiden over meerdere bakbeurten.
Wordt ik verwittigd als mijn werk gereed is?
- Helaas is dat voor ons niet haalbaar. Dat zou inhouden dat we daarvoor bijna permanent iemand aan het werk moeten zetten om vooral dat te doen. Dit zou de prijs van de bakservice sterk de hoogte in jagen. We begrijpen dat dit voor veel klanten een leuke service zou zijn, maar we vragen ook in overweging te nemen, dat er wekelijks honderden werken gebakken worden van meerdere tientallen personen. De realiteit is ook, dat we een zeer groot percentage klanten meermaals moeten contacteren, per mail en/of telefonisch, alvorens onze berichtgeving correct ontvangen wordt.
- We vragen daarom, dat je zelf even telefonisch of per mail contact met ons opneemt om te informeren naar de status van je werk, rekening houdend met de reguliere wachttijden. Indien je een goede omschrijving kan geven van het werk kunnen we je meestal meteen laten weten of het werk gebakken is, al in de oven zit of nog in de wachtrij staat. Je kan eventueel ook een digitale foto maken van het werk bij inlevering (of op voorhand) en onze deze per mail doorsturen wanneer je naar je werk informeert. Indien je in de buurt woont mag je natuurlijk ook altijd even langskomen tijdens de openingsuren van de winkel.
- Bij het informeren zijn een goede duidelijke beschrijving of foto's zijn wel van belang. Sommige werkjes zijn duidelijk herkenbaar aan hun unieke vorm of kleur, maar dit is niet voor alle werkjes het geval. Bij biscuit draaiwerk, zullen er in ons rek waarschijnlijk honderden stuks staan die redelijk op elkaar gelijken en zullen we op formaat, aantal, type en handtekening moeten zoeken. Wanneer het druk is in de winkel, is het niet altijd mogelijk om meteen uitvoerig te zoeken en de vraag onmiddelijk te beantwoorden. Er kan dan gevraagd worden om de vraag even op mail te zetten, zodat we tussen de druktes door kunnen nagaan of je werk al gebakken is
Hoe lang worden mijn werkstukken bewaard?
- Nadat werkstukken gebakken zijn, blijven ze bij ons tot 3 maanden in bewaring. Daarna is bewaring niet langer gegarandeerd. Je bent zelf verantwoordelijk voor tijdige afhaling. Je kan ons altijd even contacteren om te informeren of het werk klaar is. Voorzie wel een duidelijke omschrijving of foto's. Indien het niet zou lukken om de werkstukken binnen deze drie maanden af te halen, gelieve ons te contacteren en je werk eventueel door iemand anders te laten ophalen. Niet afgehaalde werken worden gerecycleerd, aan een goed doel geschonken of in gebruik genomen als didactisch materiaal.
Het werk van iemand anders is al gebakken en mijn werk nog niet, het is nochtans gelijktijdig binnengebracht... Hoe kan dat?
- Biscuit en glazuur worden gescheiden gebakken. Ook werkstukken voor verschillende temperaturen gaan niet gelijktijdig in dezelfde oven.
- Wanneer veel werk gelijktijdig wordt aangeboden, past dit vaak niet allemaal op hetzelfde moment in éénzelfde oven. Bij zeer grote ladingen kan het zelfs zijn dat van één persoon niet alles in éénzelfde oven past. Bij het aanbieden van een lading wordt de datum genoteerd, niet het exacte tijdstip. Alles wat op éénzelfde dag wordt binnengebracht heeft een gelijke plaats in de chronologie. Wanneer het niet lukt om al het werk met éénzelfde plaats in de chronologie gelijktijdig in de oven te laden, wordt de efficiëntie van het laden de beslissende factor. We geven hierbij ook voorrang aan ladingen die we in hun geheel kunnen plaatsen in de nog beschikbare ruimte.
- Een oven kan op het moment van inlevering van een lading reeds gedeeltelijk geladen zijn. We gaan dan kijken wat we nog als aanvulling kunnen gebruiken om de oven zo efficiënt mogellijk te laden. Kleinere eenvoudige werkjes raken meestal sneller gebakken dan de grotere complexe werken, omdat we ze kunnen plaatsen in ruimtes waar de grotere werken niet meer passen. Ook hier gaan we voorrang geven aan ladingen die we in hun geheel kunnen plaatsen in de nog beschikbare ruimte.
Slechts een deel van mijn lading werkstukken is gebakken, de rest nog niet... hoe kan dat?
- Normaal worden samenhorende werkstukken van éénzelfde lading samen in éénzelfde oven gestookt. Bij grote volumes aan werk (aantal of afmeting) kan het zijn dat dit niet lukt.
- Rond de kerstperiode is er typisch elk jaar een bottleneck, waarbij veel mensen last-minute toch nog werkjes gebakken willen krijgen voor de feesten. Indien nodig kiezen we er dan soms voor om toch ladingen op te splitsen. Dit om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk verder te kunnen helpen voor de deadline. Het kan zijn dat een deel van je lading dan als aanvulling voor een reeds geplande oven wordt gebruikt en daardoor iets vroeger klaar is dan je andere werkstukken. Je mag dit dus niet interpreteren als de rest van de lading die te laat klaar is... Een deel van de lading werd vooruitgeschoven en is vroeger klaar.
- Indien het bij elkaar houden van een lading voor jou zeer belangrijk is, kan je ons daarvan best onmiddelijk bij inlevering op de hoogte brengen. We gebruiken in dit geval geen deel van je lading als aanvulling van een voorgaande oven. Dit zal over het algemeen wel betekenen dat de lading in zijn geheel iets minder snel klaar is. (Lichte variaties in uiterlijk en eigenschappen zijn echter steeds mogelijk bij ambachtelijke producties met natuurproducten, zelfs als een lading werk gelijktijdig in éénzelfde oven gestookt wordt.)