FAQ bakservice - Inlevering werkstukken
Moet ik een afspraak maken / reserveren om werk te laten bakken?
- Neen dit is doorgaans niet nodig. Je kan tijdens de openingsuren van de winkel werk binnen brengen dat je wil laten bakken. Je kan je hiermee aanmelden aan de kassa.
- Indien er tijdsdruk is, indien het gaat om grote ladingen of om werk dat specifieke zorgen nodig heeft, is het wel best dat op voorhand even contact met ons wordt opgenomen. We kunnen dan nagaan wat haalbaar is en indien nodig een aspraak maken, zodat onze ovenmeester aanwezig kan zijn bij inlevering.
Hoe vaak wordt er gebakken? Wanneer is mijn werk klaar?
- Ovens worden ingepland wanneer er voldoende materiaal is om deze efficiënt te vullen.
- Bakken op lage temperatuur, zoals de biscuitbak en glazuurbak op 1050°C gebeurt meestal wekelijks. Voor deze temperaturen duurt het doorgaans 2 à 3 weken voor uw werk gebakken is. In piekperiodes zoals rond kerstmis en aan het eind van het schooljaar, kan dit uitzonderlijk oplopen tot 3 à 4 weken.
- Op hoge temperatuur (1200°C of 1250°C) houdt u best rekening met 3 tot 8 weken wachttijd. Dit komt omdat werk voor deze temperaturen met minder regelmaat bij ons wordt aangeboden. Hier kan de piekperiode voor kerstmis een versnellende factor zijn, aangezien er dan meestal meer serviesgoed wordt aangeboden.
- Over het algemeen spelen het formaat en de hoeveelheid werk afgeleverd in een enkele lading, ook een rol in hoe snel uw werk gebakken raakt:
- Kleinere werkjes kunnen vaak nog als aanvulling dienen in een oven die al grotendeels gevuld staat. Voor grotere werkstukken is het vaker het geval dat we ze pas in een volgende oven kunnen inplannen, die in functie van dat werk geladen wordt.
- Normaal wordt een lading in zijn geheel afgewerkt in éénzelfde bakbeurt, zodat de werken ook samen gereed zijn. Als de lading niet in zijn geheel geplaatst kan worden zullen alle werkjes in een latere oven geplaatst worden. In het uitzonderlijke geval dat een hele lading in zijn ééntje niet in één keer in de oven past, zijn we natuurlijk genoodzaakt om de lading te spreiden over meerdere bakbeurten.
Waarom is er een wachttijd?
- Een keramiekoven is geen keukenoven. Het stoken van de ovens inclusief afkoelen neemt doorgaans 2,5 tot 3 dagen in beslag. Daarnaast moet de oven ingeladen en uitgeladen worden, daar zijn we ook even mee bezig. Droge ongebakken keramiek bevindt zich in zijn meest delicate stadium, het in- en uitladen van de ovens dient daarom met de nodige zorg en aandacht te gebeuren en we willen dit zeker niet overhaasten.
- Meestal zullen er om bovenstaande redenen wachtenden voor u zijn. Er worden wekelijks honderden werken gebakken. Dit gebeurt in de eerste plaats op datum van inlevering en daarnaast op basis van hoe we de oven zo efficiënt mogelijk kunnen vullen. In de minder drukke periodes kan het zijn dat we even moeten wachten tot er meer werk aanwezig is, zodat we geen half lege ovens moeten opwarmen.
Kan ik ook werk inleveren om raku of pitfire te bakken?
- Neen dit hoort niet bij de mogelijkheden die we aanbieden. Omwille van de vele variabelen die de resultaten bij deze stookmethodes beïnvloeden en waarover zelfs een ervaren en gespecialiseerde ovenmeester slechts beperkt controle heeft, is er een te grote kans dat klanten niet het verwachte resultaat krijgen en daardoor ontevreden zijn. Daarnaast is er een hoger risico op breuk of andere beschadingen. We passen deze stookmethodes wel toe, maar doen dat enkel in een goed gecontroleerd educatief kader, zoals in onze opleiding primitieve stookmethodes. Hierbij kunnen we verzekeren dat de kans op succes voldoende hoog ligt, dat de risico's en eigenheden van deze stookmethodes voldoende gekend zijn en dat de leerlingen daardoor ook met de juiste mindset en attitude tegenover het bakproces staan.
Kan ik ook werk in een gasoven of in reductie laten bakken?
- Neen, dit hoort momenteel niet bij de mogelijkheden die we aanbieden. Omwille van de vele variabelen die de resultaten bij een reductieve stook in een gasoven beïnvloeden en waarover zelfs een ervaren en gespecialiseerde ovenmeester slechts beperkt controle heeft, is er een te grote kans dat klanten niet het verwachte resultaat krijgen en daardoor ontevreden zijn. We denken er wel aan om op lange termijn ooit een gasoven aan te schaffen, zodat we ook op hoge temperatuur in reductie kunnen stoken, maar deze oven zal dan zeer waarschijnlijk geen deel uitmaken van onze bakservice en enkel gebruikt worden in een educatief kader of voor eigen productie.