Faq klei - baktemperaturen
Mag ik mijn klei toch niet op een wat hogere temperatuur bakken dan aangegeven op het pak?
- Je mag er niet van uit gaan dat dit zomaar kan. De eventuele reserve die er zou kunnen zijn heb je waarschijnlijk al in gebruik als je op de aangegeven maximumtemperatuur stookt. Producenten van klei (en glazuren) werken vaak met snellere stookprogramma's voor het uitvoeren van tests. Scholen en hobbyisten verkiezen meestal tragere en daardoor veiligere stookprogramma's. Deze tragere stookprogramma's geven reeds het equivalent van een wat hogere temperatuur, omdat het werk langer in de oven zit. Het effect van tijd in combinatie met temperatuur heet heatwork.
- Werken rond en over de limieten van klei houdt steeds een risico op vervorming, blaasvorming of regelrecht afsmelten van de klei in. Andere werken kunnen daardoor beschadigd geraken en in extreme gevallen kan er schade aan de oven optreden met kosten die in de honderden of duizenden euro's oplopen.
- We raden al onze leerlingen en klanten aan om de aangegeven limieten te respecteren. Eventuele tests om te achterhalen of het mogelijk is om hoger te stoken moeten zeker eerst kleinschalig gebeuren met adequate voorzorgen. Zorg ook steeds dat de eigenaar of beheerder van de oven waarin je stookt hiervan op de hoogte is en ermee akkoord gaat.
Meer uitleg over heatwork en de invloed van het bakproces op klei kan je krijgen in onze mini-opleiding stookprocessen.