Bakprocessen - Ovens laden en stoken (NJ)

Back to top
11 september 2024
18 september 2024
25 september 2024
02 oktober 2024
13.30u - 16.30u

Bakprocessen - Ovens laden en stoken

Leerkracht: Tim Thys

Bakprocessen

  • Wat gebeurt met klei en glazuren tijdens het bakken?
  • Kritieke punten in het bakproces.
  • Heeft de gebruikte klei invloed op het stookprogramma?
  • Heeft het formaat en de aard van mijn werk invloed op het stookprogramma?
  • Baktemperaturen.
  • Stooksnelheid.
  • Hoe maak ik een stookprogramma op?
  • Soorten stookprogramma’s.
  • Wanneer mag de oven terug open na het stoken?
  • Gebruik van Segerkegels / Ortonkegels (cones)
  • Het na-ijleffect.

Gebruik van ovens

  • Onderdelen van de oven.
  • Plaatsing van de oven.
  • Veiligheid.
  • Soorten stapelmateriaal en functie.
  • Hoe gebruik ik stapelmateriaal correct?
  • Verschil in lading tussen biscuit en glazuurbrand.
  • Hoeveel afstand moet ik laten tussen de werken?
  • Kan ik werken op of in elkaar plaatsen?
  • Hoe werkt de elektronische sturing van een oven?
  • Wat bij storingen? Hoe controleer ik wat er aan de hand is?
  • Bescherming van oven en stapelmateriaal.
  • Hoe kan ik het stookgedrag van mijn oven controleren?
  • Hulpmiddelen voor het stoken: angeltjes en kwartszand
  • Onderhoud van de oven.
  • Extra’s en opties

De cursus wordt georganiseerd in 4 lessen:

Les 1: Wat gebeurt er in de  oven bij verschillende temperaturen.

Les 2: Stookcurves

Les 3: Gebruik van stapelmaterialen en hulpmiddelen

Les 4: Plaatsing van werkstukken en diversen

 

Minimaal 6 deelnemers