Bakprocessen - Ovens laden en stoken (NJ)
13.30u - 16.30u
Bakprocessen - Ovens laden en stoken
Leerkracht: Tim Thys
Bakprocessen
- Wat gebeurt met klei en glazuren tijdens het bakken?
- Kritieke punten in het bakproces.
- Heeft de gebruikte klei invloed op het stookprogramma?
- Heeft het formaat en de aard van mijn werk invloed op het stookprogramma?
- Baktemperaturen.
- Stooksnelheid.
- Hoe maak ik een stookprogramma op?
- Soorten stookprogramma’s.
- Wanneer mag de oven terug open na het stoken?
- Gebruik van Segerkegels / Ortonkegels (cones)
- Het na-ijleffect.
Gebruik van ovens
- Onderdelen van de oven.
- Plaatsing van de oven.
- Veiligheid.
- Soorten stapelmateriaal en functie.
- Hoe gebruik ik stapelmateriaal correct?
- Verschil in lading tussen biscuit en glazuurbrand.
- Hoeveel afstand moet ik laten tussen de werken?
- Kan ik werken op of in elkaar plaatsen?
- Hoe werkt de elektronische sturing van een oven?
- Wat bij storingen? Hoe controleer ik wat er aan de hand is?
- Bescherming van oven en stapelmateriaal.
- Hoe kan ik het stookgedrag van mijn oven controleren?
- Hulpmiddelen voor het stoken: angeltjes en kwartszand
- Onderhoud van de oven.
- Extra’s en opties
De cursus wordt georganiseerd in 4 lessen:
Les 1: Wat gebeurt er in de oven bij verschillende temperaturen.
Les 2: Stookcurves
Les 3: Gebruik van stapelmaterialen en hulpmiddelen
Les 4: Plaatsing van werkstukken en diversen
Minimaal 6 deelnemers